top of page
  • rosana547

Razkritje gesla za dostop do delovne postaje sodelavcu je kršitev obveznosti iz delovnega razmerja


Vas je kdaj zamikalo, da bi sodelavcu zaupali svoje geslo za dostop do službene delovne postaje, predala elektronske pošte, aplikacij,… da lahko po potrebi ”vskoči”, z mislijo, da osebno geslo na službenem računalniku ne predstavlja nobene posebne skrivnosti v krogu zaposlenih pri konkretnem delodajalcu? Nikar ne podlezite takšni skušnjavi.


Višje delovno sodišče je s sodbo Pdp 636/2022 z dne 11.4.2023 namreč odločilo, da predaja osebnega gesla, na podlagi katerega lahko druga oseba dostopa do računalnika in podatkov, do katerih ima dostop le imetnik tega gesla, pri čemer druga oseba, četudi sodelavec imetnika gesla, ni vedno pooblaščena za dostop do teh podatkov, ni nepomembna oz. manjša kršitev.V konkretnem primeru ni bilo sporno, da je bil delavec seznanjen s pravili pri delodajalcu, da osebnega gesla ne sme izdati sodelavcem, pa je to kljub temu storil. Delodajalec mu je to kršitev očital v pisnem opozorilu po 85/I členu ZDR-1. Njegovo utemeljenost je po redni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnega razloga, po tožbi delavca, preskušalo sodišče.


To je odločilo, da predaja osebnega gesla, na podlagi katerega lahko druga oseba dostopa do računalnika in podatkov, do katerih ima dostop le imetnik tega gesla, pri čemer druga oseba, četudi sodelavec, ni vedno pooblaščena za dostop do teh podatkov, ni nepomembna oz. manjša kršitev. Gesla so namreč namenjena temu, da zaščitijo podatke in tehnologijo ter zagotovijo, da so informacije varne pred krajo, izgubo, zlorabo ali razkritjem, ter da se osebni podatki uporabljajo na odgovoren način. Nekontrolirana predaja gesel tretjim osebam, ki ta gesla lahko posredujejo naprej, tako lahko privede do občutne poslovne škode ali kršitve osebnih podatkov. Pri tem za ugotovitev, da je delavec kršil svoje obveznosti pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, ni pomembno, da do ogrožanja podatkov, poslovnih skrivnosti oziroma tajnih podatkov morda še ni prišlo, zadošča, da bi lahko prišlo. V podkrepitev svojih zaključkov je sodišče še zapisalo, da če bi bilo vseeno, kdo dostopa do posameznih podatkov na računalniku, potem gesel sploh ne bi bilo.


Ko boste naslednjič pomislili na razkritje osebnega gesla sodelavcu, pomislite tudi na zgornjo odločitev sodišča, če morda argument varstva osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti in podobni razlogi za njegovo nerazkrivanje, niso dovolj prepričljivi sami zase.Odvetnica mag. Rosana Lemut Strle
Comentários


bottom of page